Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Kurtuluş Karamustafa, üniversite senatosu, birim yöneticileri ve öğrencilerle birlikte Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen 2019 Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı toplantısına katıldı.

2019 Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı için düzenlenen kısa filmle başlayan programa, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Prof. Dr. Fuat Sezgin İslam Bilim Tarihi Araştırmaları Vakfı Başkanı Mecit Çetinkaya, Prof. Dr. Fuat Sezgin İslam Bilim Tarihi Araştırmaları Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi/Yönetim Kurulu Üyesi Bilal Erdoğan, Kırıkkale Üniversitesi Rektörü ve 2019 Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı Koordinatörü Prof. Dr. Ersan Arslan ve çok sayıda üniversiteden rektör, akademisyen ve öğrenciler yer aldı.

Açılış konuşmalarının ardından TRT tarafından hazırlanan Prof. Dr. Fuat Sezgin Belgeseli izletildi.

Daha sonra kürsüye gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yaptığı konuşmasında, 2019 yılını Fuat Sezgin yılı olarak ilan ettiklerini ve yıl boyunca yapılacak etkinliklerin koordinasyonuyla  Prof. Dr. Fuat Sezgin İslam Bilim Tarihi Araştırmaları Vakfı ile Kırıkkale Üniversitesinin görevlendirildiğini söyledi.

Türkiye'nin yanı sıra Avrupa ve Türk Cumhuriyetlerini de kapsayan geniş coğrafyada yaklaşık 800 etkinliğin gerçekleştirileceğini bildiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, devam eden bu etkinliklerin yılsonuna kadar süreceğini belirtti.

Konuşmasında medeniyeti inşa etmenin her topluma nasip olmadığını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biz bu konuda şanslı bir milletiz. Her şeyden önce dinimiz olan İslam'ın kadim ve çok zengin bir medeniyet birikimi var. İslam ilim adamlarının tıptan astronomiye, matematikten kimyaya, fizikten siyaset bilimine kadar dünyaya kazandırdıkları birikim bugün dahi insanlığın yolunu aydınlatmayı sürdürüyor. Geniş bir coğrafyada süren bu çalışmaların kıymetini Fuat Hocamız gibi ilim erbabımızın çalışmalarıyla adeta yeniden keşfediyoruz.

Bunun yanında millet olarak medeniyet geçmişimiz, 5-6 bin yıl öncesine kadar götürülüyor. İslam öncesi dönemden başlayan bu büyük medeniyet yürüyüşü, ecdadın Müslümanlıkla şereflenmesinin ardından çok daha zengin bir şekilde günümüze kadar gelmiştir. Bugün ülkemizde ve dünyanın pek çok yerinde Müslüman bilim adamlarının ortaya koydukları eserlerini, başarılarını iftiharla takip ediyoruz.

Burada üzerinde asıl uzun uzun düşünmemiz gereken husus, bu çalışmaları kendi medeniyet coğrafyamızda yürütecek iklimi niçin oluşturamadığımızdır. Türkiye olarak yavaş yavaş bu konuda kendimizi müspet yönde ayrıştırdığımıza inanıyorum. Bilim insanlarımıza, birikimlerini ülkemizde değerlendirebileceklerini, böyle bir zemini hazırlamaya başladığımızı da gösteriyoruz. İnşallah önümüzdeki dönemde ülkemizi tüm bilim insanları için çok daha önemli bir cazibe merkezi haline getireceğiz."

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasının ardından, Prof. Dr. Fuat Sezgin İslam Bilim Tarihi Araştırmaları Vakfı bursu alan Bilim Tarihi Bölümü mezunu lisans ve yüksek lisans mezunu 9 öğrenciye diplomalarını verdi.

Vakıf Başkanı Çetinkaya, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hediye takdim etti.

Programda katılımcılara hatıra para, hatıra pul ve Prof. Dr. Fuat Sezgin'in kitabı hediye edildi.

Tarih: 24/05/2019