Üniversitenin eğitim-öğretim, araştırma-geliştirme, toplumsal katkı, yönetim sistemi, insan kaynakları ve uluslararasılaşma politikaları aşağıdaki şekilde belirlenmiştir;
Eğitim-Öğretim Politikası
- Küresel değişimlere uyum sağlayabilen, mesleki ve etik açıdan yüksek bilgi, beceri ve yetkinlikte, tercih edilen mezunlar yetiştirmek.
- Eğitim-öğretim süreçlerini, paydaşların katılımını ve öğrenci merkezli öğrenme-öğretme ile ölçme ve değerlendirmeyi temel alan bir yaklaşımla sürekli olarak iyileştirmek.
- Eğitim-öğretim programlarının amaç ve çıktıları ile ulusal ve uluslararası standartlara uyumuna ilişkin uygulamaların kurumda benimsenmesini ve sürdürülebilirliğini sağlamak.
Her yerde, her zaman ve her koşulda eğitim anlayışıyla eğitim-öğretimde benimsenen bu ilkelerin örgün/uzaktan/karma eğitim modellerinde gerçekleştirilmesi ve sürdürülebilirliği esastır.
Araştırma-Geliştirme Politikası
- Araştırma ve geliştirme çıktılarını nitelik ve nicelik olarak sürekli iyileştirmek.
- Disiplinler arası, yenilikçilik ve girişimcilik odaklı, üniversite-sanayi-kamu işbirliğini güçlendiren araştırmaları desteklemek.
- Araştırma ve geliştirme faaliyetlerinden elde edilen sonuçların yaygınlaştırılmasını, kullanılmasını ve ticarileştirilmesini sağlamak.
Toplumsal Katkı Politikası
- Paydaşlarla iş birliği içerisinde toplumun ve bölgenin ekonomik ve sosyal gelişimine katkı sağlayacak araştırmalar yapmak ve projeler üretmek.
- Uygulama odaklı eğitim-öğretim yaklaşımıyla mesleki ve etik açıdan yüksek bilgi, beceri ve yetkinlikte mezunlar yetiştirerek ekonomik ve sosyal gelişime katkı sağlamak.
- Üretilen bilginin toplum yararına kullanımını sağlamak.
Yönetim Politikası
- Sürekli iyileştirmeye ve paydaş memnuniyetine odaklanan bir yükseköğretim kurumu olmak.
- Katılımcı yönetim anlayışıyla aidiyet duygusu geliştirerek, kaliteyi kurum kültürü haline getirmek.
- ‘Kayseri Üniversiteli olmak’ bilincinin oluşmasına yönelik adil, şeffaf, hesap verebilen bir yönetim anlayışı benimsemek.
- Sosyal, çevresel ve ekonomik konulara duyarlı sürdürülebilir bir yükseköğretim kurumu olmak.
İnsan Kaynakları Politikası
- Kurum kültürü ve kurum aidiyet duygusunun oluşması ve kurum içi iletişimin güçlendirilmesi amacıyla etkinlikler düzenlemek.
- Orta ve uzun vadeli insan kaynakları planlamasına ve “kişi-iş uyumuna” dayalı personel istihdamı için yönetsel ortam oluşturmak.
- Personelin sürekli gelişimini sağlamaya yönelik tedbirler alarak kariyer planlamalarına destek olma amacıyla uygun eğitim planları yapmak ve modelleri geliştirmek.
- Performans değerlendirmesine dayalı terfi fırsatları oluşturmak.
- Personelin kendisini güvende hissedebileceği iş sağlığı ve güvenliği ile ergonomik açıdan uygun çalışma ortamları oluşturmak.
Uluslararasılaşma Politikası
- Üniversitenin uluslararası platformlarda tanınırlığını artırmak, özellikle mesleki ve teknik yükseköğretimde bölgesel cazibe merkezi haline gelmek,
- Uluslararası hareketliliği yaygınlaştırmak için ikili anlaşmaların sayısını artırmak,
- Uluslararası öğrenci ve öğretim elemanı sayılarını artırmak,
- Uluslararası değişim programlarından yararlanan öğrenci ve öğretim elemanı sayılarını artırmak,
- Uluslararası nitelikli yayın sayısı, atıf sayısı ve uluslararası iş birlikleriyle yürütülen proje sayısını artırmak,
- Akademik personelin çeşitli desteklerle yabancı dilde eğitim verme kapasitelerini artırmak,
- Yabancı dilde eğitim verilen program sayısını ve müfredatlardaki yabancı dilde verilen derslerin oranını artırmak,
- Uluslararası ortak eğitim-öğretim programları oluşturmaya yönelik çalışmalar yürütmek,
- Uluslararası üyeliklere ve akreditasyona sahip olan bölüm ve program sayılarını artırmaya yönelik çalışmalarda bulunmak,
- Öğrenciler ile akademik ve idari personelin yurtdışı hareketliliklerini teşvik etmek için bilgilendirme ve tanıtım toplantıları yapmak